دو کتاب «تکنولوژی گچکاری و گچبری» و «گچبری، احیای هنرهای ازیاد رفته» نوشته «استاد مرتضی مطیفیفرد» یادگاری است از او در کتابخانه کوچک من…؛ اولین بار پنج سال قبل با او ملاقات کردم و به خاطر دارم که گریزان بود از بُخل در آموزش و ازهمین رو بود که تجریباتش را در قالب کتاب مکتوب کرد تا بماند برای آیندگان.
کتابهایش حاصل نزدیک به ۷۰ سال فعالیت او در عرصه گچبری سنتی است، اگرچه کتاب سوم که به موضوع مرمت آثار گچبری میپردازد، چندسالی میشود که در گیرودار نوسانهای پررنگ اقتصادی، فرصت انتشار نیافته است؛ اما آنچه منتشر شده، از هنرمندی به یادگار مانده که هنرش در بیشمار بناهای تاریخی و یا جدیدِ شهرهای مختلف ایران، درخشان است و شایسته و البته ماندگار؛ و نشان میدهد که او بهواقع در آسمان هنر گچبری سنتی ایران، یگانه و بیمانند است و همچوان نگین… استاد مطیفی فرد با عشق و تسلطی که به گچبری دورههای مختلف تاریخ ایران دارد همچنان میسازد و میپردازد…
مهمان مرتضی مطیفی فرد شدیم، درست در روز گذشته که عازم سفر بود و باید برای افتتاح یکی از مساجد کیش که سه سال گچبری آن را انجام داده بود به این منطقه آزاد سفر میکرد. اگرچه اولین بار نبود که با او ملاقات داشتیم اما هربار که دیدارمان تازه میشد توشهای میاندوختیم و البته این بارهم.
قبل از دیدار، تماسی با او داشتیم و با گشادهرویی و علیرغم سفرش، از ما دعوت کرد، بازهم به شوق آموختن، حتی کلامی از زندگی. با او به گفتوگو نشستیم و فروتنانه پاسخ گفت و اگرچه در تمام این سالها هنرمندان زیادی توسط او به عرصه هنر سنتی گچبری وارد شدهاند، اما با اینحال در پایان آرزو کرد تا شرایطی فراهم شود و نوجوانان و جوانان با عشق و علاقه و با فراغ بال به نزد او آمده و هر آنچه میداند را به آنها آموزش دهد و تأکید کرد که «هیچ انتظاری ندارم، فقط میخواهم آنچه که میدانم را منتقل کنم.»
استاد، از پروژه کیش شروع کنیم که عازم انجا هم هستید.
بله، امروز عازم کیش هستم برای افتتاح مسجد ثامنالائمه در مرکز این منطقه که سه سال گچبری این بنای ۳ طبقه با مساحت هزار و ۵۰۰ مترمربع و ۲ هزار و ۵۰۰ متر زیربنا را انجام دادیم و سال گذشته به پایان رسید. این پروژه شامل رسمی بندی، مقرنس و قطاربندی بود و روی تمام آنها گچبری به سبک دوره تیموری کار شد و قرار است به مرکز بینالمللی هنرهای اسلامی کیش تبدیل شود.
بیشتر بخوانید