نویسنده: صادق ملک شهمیرزادی
مجموعه مقالات انجمن واره بررسی مسائل ایرانشناسی، به کوشش علی موسوی گرمارودی، مؤسسه چاپ و انتشارات وزارت امور خارجه، چاپ دوم، 1371
چکیده:
از زمان تشکیل «ادارۀ کل باستانشناسی» که خود تغییر نام یافتۀ «ادارۀ کل عتیقات» بود و بعدا با نام «مرکز باستانشناسی ایران» فعالیت خود را ادامه داد، و هماکنون با نام «سازمان میراث فرهنگی کشور» فعالیت میکند، بیش از نیم قرن نمیگذرد. قدمت تأسیس گروه آموزشی باستانشناسی در دانشگاه تهران حتی به نیم قرن هم نمیرسد. این دو نهاد فرهنگی-تحقیقاتی و پژوهشی به منزلۀ دو تشکیلات سازمانیافتۀ ایرانی، به آن اندازه جدید هستند که شاید عنوان تاریخ چگونگی تغییرات و تحولات بر آن نهادن زیاد مناسب نباشد و کلمۀ «بررسی» کافی باشد. با این وجود، ایرانیان در راه سازماندادن به تشکیلات اداری و آموزشی باستانشناسی در ایران با استفاده از تجربیات آزمودۀ دیگران در گذشته، برای رسانیدن خود به کاروانهای از پیش رفته، گامهای مفید و مؤثر بلندی برداشتند که گاهی با موفقیت همراه بود و گاهی نیز دچار وقفه گردید. مقالۀ حاضر بررسی فراز و نشیبهایی است که «باستانشناسی ایران» در طول مدت عمر کوتاه خود داشته است.
کلیدواژهها: ایران، باستانشناسی ایران، سازمان میراث فرهنگی.
فیپا:
ملک شهمیرزادی، صادق، بررسی تحولات مطالعات باستانشناسی در ایران، مجموعه مقالات انجمن واره بررسی مسائل ایرانشناسی، به کوشش علی موسوی گرمارودی، مؤسسه چاپ و انتشارات وزارت امور خارجه، چاپ دوم، 1371، صفحۀ 373-447.