انسانشناسی سازمان مجاهدین خلق در دوره بعد از انقلاب ۵۷
محسن زال، در این اثر، ساختار فرهنگی و انسان شناختی در جهان مجاهدین خلق را مطالعه کرده است و تمرکز او بر سبک زندگی مجاهدین خلق در دوران پس از انقلاب یعنی دوران تحت رهبری مسعود رجوی است. وی با ارائه تصویری واقع بینانه و علمی از «زیست جهان مجاهدین و فرهنگی که سبک زندگی آن ها را شکل میدهد»، نشان میدهد که پس از پیروزی انقلاب در ایران، سرنوشت اعضا و هواداران مجاهدین خلق چنان تلخ رقم می خورد که هر چند حیرت آور و غیر قابل باور باشد، به نظر او – بر مبنای مشاهدات و مصاحبه هایش – حقیقت دارد.
وی همواره تلاش دارد که از ارائه تصویری انحرافی و غیر واقع بینانه از مناسبات درونی فرقه رجوی پرهیز کند و در دیباچه کتاب تلاش خود برای دستیابی به چنین مهمی را به تفصیل شرح می دهد.
نویسنده کتاب، کنشگر اصلی سازمان در دروان پس از انقلاب را مسعود می داند و به این نتیجه می رسد که سرفصلهای مهم و ویرانگر سازمان همچون «عملیات فروغ جاویدان»، و مناسکی چون «نشست غسل»، «عملیات جاری»، «طلاق عمومی» و نهایتا «قله آرمانی» و «رقص رهایی» تاریخی است که رفتار مسعود آن را رقم زده است. به عقیده وی خطاهای فاحش مسعود از همان اوایل انقلاب با ورود به فاز مسلحانه رخ میدهد که ریشه آن در شخصیت خود مسعود است. ربطه خاص مسعود با ساواک در پیش از انقلاب نگارنده را سخت درگیر بررسی انسان شناسانه مسعود میکند.
کتاب سازمان مسعود از این جهت قابل تحسین و خواندنی است که تلاشی خود آگاهانه و بی طرفانه برای یافتن حقیقت درونی سازمان مجاهدین خلق و شخص مسعود رجوی است.