کتاب کارنامه غنی، مطالعه ای انسان شناختی و یا انسان شناسانه است که در قالب بررسی اندیشه ها و نوشته های “دکتر قاسم غنی” وضع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران و ایرانیان در اواخر قاجار و عصر پهلوی را به مثابه پژوهشی مستند در حوزه انسان شناسی فرهنگی، نقد و تجزیه و تحلیل می کند و از این رهگذر با مطالعه ای موردی، با ارائه شواهد کافی، بحران هویت ملی و تضاد فرهنگی نوگرایی و سنت گرایی ایرانیان را در عصر پهلوی در برابر چشمان خواننده، ترسیم می کند.
این کتاب مطالعه ای از انسانشناسی فرهنگی در تاریخ معاصر است که در قالب بررسی اندیشهها و نوشتههای قاسم غنی و وضع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران و ایرانیان در اواخر عصر قاجار و پهلوی پرداختهاست؛ و افزون بر نقد و تحلیل تحولات عصر پهلوی، با استناد به مدارک و شواهد تاریخی و همچنین تضاد فرهنگی بین نوگرایی و سنت گرایی ایرانیان در عصر پهلوی ۱۲۹۹ تا ۱۳۵۵ بررسی شدهاست.
اگر چه برآمدن رضا شاه نتیجه مستقیم كودتای انگلیسی ۱۲۹۹ بود، روشنفكران، نواندیشان، طبقه متوسط و حتی سوسیالیستهای ایرانی هم در انتقال قانونی فرماندهی كل قوا و سرانجام سلطنت به رضا شاه موثر بودند و زیر چتر حمایت دیكتاتور صالح در تاسیس نهادهای نوین دیوانی، كشوری، لشكری و فرهنگی به خدماتی نیز موفق شدند.
اما اشتباهات و خطاهای محمدرضا شاه بیشتر از پدرش رضا شاه و خیانتهای دستاندركاران عصر او بیش از خدمتهای ایشان بود. كتاب حاضر، تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران و نیز چالش سنت و مدرنیته را در عصر پهلوی پدر و پسر بر اساس یادداشتها، نامهها و مقالات دكتر قاسم غنی بررسی میكند.
در کتاب حاضر، تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران و نیز چالش سنت و مدرنیته در عصر پهلوی، بر اساس یادداشت ها، نامه ها و مقالات “دکتر قاسم غنی” بررسی شده است.