متن فرهنگنامۀ تاریخی مفاهیم فلسفه در زبان اصلی در دوازده جلد تنظیم شده و نشر آن از 1971 میلادی آغاز و سرانجام با چاپ جلد سیزدهم که شامل «فهرستها» است در سال 2004 به پایان رسید. این فرهنگنامۀ آلمانی شامل 3712 مدخل در زمینۀ مفاهیم فلسفه در شاخههای مختلف آن و نیز مفاهیم مشترک میان فلسفه و سایر رشتهها، از جمله زیباشناسی و نظریۀ هنر، تاریخ و نظریۀ فرهنگ، زبانشناسی، ادبیات و خطابه، اخلاق، تعلیم و تربیت، علوم سیاسی، روانشناسی، روانکاوی، رواندرمانی و جامعهشناسی، اقتصاد، ادیان، الهیات و عرفان، ریاضیات و منطق، فیزیک، علم هیئت، جغرافیا، زمینشناسی، زیستشناسی و طب است.
امتیاز این فرهنگنامه در این است که سیر تطور تاریخی مفاهیم را بهگونهای مستند همراه با مآخذ و منابع غنی برای مطالعۀ بیشتر در اختیار خوانندگان قرار میدهد. حاصل سه دهه تلاش بیوقفۀ محققان و مؤلفان، فرهنگنامهای شده است که به اذعان صاحبان فن، «کار قرن» محسوب میشود و نهتنها در حوزۀ آلمانیزبان، بلکه در سایر حوزهها نیز تاکنون بدیلی نداشته است.
گزیدۀ مفاهیم فلسفۀ اخلاق، سومین جلد از فرهنگنامۀ تاریخی مفاهیم فلسفه است. بر اساس فهرست این فرهنگنامه در جلد سیزدهم آن از میان 3715 مدخل ارائهشده در این فرهنگنامه، 322 مدخل آن به تاریخ تطور مفاهیم فلسفی در حوزۀ اخلاق اختصاص یافته است، که این جلد شامل برگردان 41 مدخل از این مداخل است.
با رجوع به تاریخ سنت اندیشۀ فلسفی در عالم اسلامی و ایران، خلأ منابعی که به نحو بنیادینی از دیدگاه نظری و فلسفی به مفاهیم بنیادین اخلاق بپردازد، چشمگیر است. در مقایسه با انبوه منابعی که در مغربزمین بهویژه، در سدههای اخیر به بررسی فلسفی حوزۀ اخلاق پرداخته و میدانهای نو بسیاری را درنوردیدهاند، باید گفت که این رشته از فلسفه در مجموع همچنان تحتالشعاع مباحث مربوط به عقل نظری، یعنی مابعدالطبیعه، هستیشناسی و نظایر آن است. کمتوجهی به فلسفۀ اخلاق، آن هم طی سدههای متمادی در سنت فلسفی ما یقینا بیدلیل نیست و خود نیاز به تحلیلی همهجانبه دارد. البته این بدان معنا نیست که در این سنت، مباحث اخلاقی در قالب آثار متعددی شامل پندها و اندرزها و نصیحت فرمانروایان نگاشته نشده باشد. بهعلاوه در حوزۀ «علم اخلاق» نیز کم و بیش منابع قابلتوجهی به رشتۀ تحریر درآمده است. همچنین در این سنت در «فلسفۀ اخلاق» با تألیفاتی از جانب برخی فیلسوفان رو به روییم.