روزنامه خاطرات ناصرالدين شاه قاجار، دستنوشتههاى خود ناصرالدين شاه قاجار است كه در سفر دوم وى به خارج از ايران به زبان فارسى نوشته است و شامل وقايع و رخدادهايى است كه براى وى در طول سفر چهار ماه و اندى، حاصل گرديده است.
علاوه بر متن خاطرات، اين كتاب حاوى 106 سند شامل مكاتبات ناصرالدين شاه با رجال طراز اول، چون يحيىخان معتمدالملك «كفيل وزارت خارجه در آن زمان»، ميرزا يوسف مستوفىالممالك، فرهاد ميرزا معتمدالدوله، كامران ميرزا نايبالسلطنه و همين طور زنان حرم از قبيل انيسالدوله، امين اقدس، شمسالدوله و دختران خود ناصرالدين شاه، فخرالدوله و فروغالدوله و … مىباشد كه از طريق تلگراف و نامه، وى را در جريان كليه اخبار مملكتى قرار مىدادهاند و وى نيز گاهى به آنها دستخطهائى ارسال مىنموده است.
ناصرالدين شاه قاجار را بهتر است «پادشاه سيّاح» بناميم، چه همواره در سير و سفر و گشت و گذار و شكار بهسر مىبرده است.
اولين سفر وى به خارج از كشور در سال 1253 ه. ق؛ يعنى در زمان ولايتعهدى، سفرى بود كه به ايروان نموده است. پس از آن در دوران پنجاه ساله پادشاهى علاوه بر سفرهايى كه به نقاط دور و نزدیک كشور داشته است، اولين سفر خارج از كشور او سفر به عتبات عاليات به مدّت پنج ماه و اندى بوده است. سفر اول و سوم فرنگستان وى شش ماه و اندى به طول انجاميد؛ اما سفر دوم كه همين سفرنامه حاضر، حاصل آن است، در مدت چهار ماه و نه روز طى شد و تفاوت عمده آن با سفر اول و سوم، عدم عزيمت وى به انگلستان است. در صورتى كه در دو سفر ديگر خاطرات بسيارى از كشور انگلستان و ملاقات خود با ملكه ويكتوريا و ديگر بزرگان به رشته تحرير درآورده است.
در اين سفرنامه شاه به شرح جزئيات موزهها، باغ وحش، مجالس رقص و شبنشينى، ضيافتهائى كه به مناسبت حضور وى ترتيب داده مىشده، صنايع و كارخانهها، راهها و وسايل حمل و نقل، مردم كوچه و بازار و مناظر زيباى طبيعت چنان پرداخته و آن وقايع و ديدنىها را چنان با قلم خود به تصوير كشيده است، كه تجليّات ذهنى وى براى خواننده مشهود مىگردد.